Apakah yang Membezakan Masakan Anda?
Masakan secara umumnya menggunakan bahan asas yang sama yang berbeza hanyalah rempah. |
Suatu perkara yang pastinya bermain di fikiran anda secara langsung ataupun tidak. Ini kerana kita semua akan memakan sesuatu atau memasak sesuatu dan dengan perkembangan ekonomi hari ini adakalanya kita ingin bertukar selera dengan hidangan sedikit berbeza dan berasal dari kawasan yang lain. Apakah yang menyebabkan rasa makanan dan beraroma berbeza mengikut kawasan, bangsa dan jenis masakan.
Ia suatu perkara yang amat menarik bagi kita boleh menikmati pelbagai hidangan yang berbeza walaupun adakalanya makanan tersebut menggunakan bahan yang hampir sama – perbezaannya hanyalah sedikit iaitu – rempah. Rempah merupakan bahan perasa penting makana terdiri daripada tumbuh-tumbuhan dan herba yang memberikan rasa, bauan yang membuka selera kepada makanan. Disebabkan rempah jugalah kita berusaha untuk mempelajari pelbaga resipi masakan untuk menikmati perbezaan rasa ini.
Jalan Sutera berwarna merah dan Jalan Rempah berwarna biru. |
Perbezaan masakan secara umumnya terbahagi mengikut geography iaitu kedudukan sesuatu tempat, mengikut bahan (rempah) tersedia di kawasan tersebut. Secara mudah kita dapat melihat perbezaan makanan Melayu menggunakan cili, kunyit atau halia sebagai bahan asas, manakala masakan Cina akan menggunakan lada hitam, bawang putih , jintan puith dan rempah ratus kaum India pula merangkumi lebih banyak bahan namun masih lagi menggunkan bahan asa yang hampir sama iaitu cili, kunyit , buah pelaga, cengkih dan sebagainya.
Sekiranya anda mengamati rempah-rempah yang digunakan ini anda dengan mudah menguasai teknik masakan masyarakat-masyarakat yang berbeza ini. Walaupun hari ini penggunaan rempah lebih mudah didapati dalam masakan semua jenis kaum (kerana perdagangan membolehkan rempah didapati di semua tempat) perbezaan rempah asas ini masih dapat dilihat dengan jelas.
Tanpa rempah, makanan anda mungkin kurang menyelerakan. |
Rempah merupakan bahan penting masakan yang mendorong manusia suautu masa dahulu merentasi lautan dari Barat ke Timur untuk mendapatkan bekalan rempah ini. Terdapat dua jalan perdagangan utama iaitu ‘Jalan Sutera’ dan “Jalan Rempah’ di mana jalan rempah menyusur lautan sehingga ke Tanah Melayu dan Jawa di Indonesia.
Jadi rahsia masakan masyarakat berbilang bangsa berbeza mengikut rempah dan herba yang digunakan dan bahan asas yang hampir sama (ikan, ayam, daging serta sayuran) dan dipelbagaikan mengikut teknik masakan yang juga memberikan masakan rasa dan tekstur tambahan. Sekiranya anda ingin menguasai teknik masakan sesuautu bangsa atau kawasan, apa yang anda perlu perhatikan adalah bahan-bahan rempah/herba ini. Ia merupakan kunci utama yang mempengaruhi rasanya.
Rempah-rempah masyarakat Timur (India, Asia Tenggara). |
Secara umumnya bahan-bahan rempah Asia Tenggara meliputi:
- Kayu Manis - Cinnamon
- Ketumbar – Coriander/Cilantro
- Bauh Pelaga – Cardamon
- Jintan Manis – Fennel
- Jintan Putih – Cumin
- Bunga Cengkih – Clove
- Buah Keras – Candlenut
- Serbuk Kari – campuran pelbagai bahan.
- Daun Kari
- Biji Sawi – Mustard seeds
- Bunga lawang – Star Anise
- Lada hitam – Black pepper
- Halba – Fenugreek
- Kunyit/Halia/Lengkuas
Masakan Eropah/Barat lebih menggunakan herba bagi memberi aroma. |
Rempah dan herba yang digunakan dalam masakan Eropah/Barat;
Bahan-bahan rempah yang digunakan banyak terdiri daripada herba yang terdapat di bahagian Eropah, namun perdagangan rempah menyebabkan rempah-rempah Asia juga digunakan dengan meluas.
- Oregano
- Basil
- Dill Weed
- Rosemary
- Saffron
- Sage
- Thyme
- Cumin
- Parsley
- Daun Slama - Bay leaf
- Tarragon
- Serbuk bawang – Onion powder
- Sebuk bawang putih – garlic powder
- Selery Seed
- Arrowroot.
Juga menggunakan bahan-bahan yang hampir sama seperti buah keras, serbuk cili, lada hitam dan beberapa bahan lain. Namun perbezaan umum antara bahan yang digunakan merupakan ciri-ciri utama perbezaan dalam masakan antara budaya Timur dan Barat.
Ya, saya tidak perlu menghuraikannya secara panjang lebar kerana hanya sekadar berkongsi idea asas mengenai bahan masakan sahaja. Oleh kerana adakalanya kita ingin bertukar-tukar selera apa salahnya kita melihat perkara ini dengan lebih dekat. Sekiranya anda dapat menyediakan sendiri makanan kegemaran anda mungkin anda boleh menyediakannya untuk seisi keluarga atau juga kawan-kawan.
Bnyk input yg saya peroleh
ReplyDelete